Gentstudent.nl offline gehaald, maar laat wel een boodschap na.

Innovatief ondernemerschap en een (dagelijkse) behoefte van vele studenten combineren, dan kom je uit bij sites zoals Deliveroo en Gentstudent.nl. Wat is het verschil tussen deze twee? De ene wordt terecht de hemel in geprezen, de andere onterecht gedemoniseerd.

Gent is een progressieve stad en vele Gentse politici noemen zich maar al te graag progressief. Het rood-groene kartel probeert zelfs de term te monopoliseren. Onze stad moet en zal een voortrekker zijn op vlak van mobiliteit, economie, infrastructuur, enzovoort. Maar als het gaat over ethische kwesties blijft het opvallend stil in de Gentse politiek, enkel de burgemeester neemt geen blad voor de mond.

Na de heisa rond de Decadance en de ambities van Mathias De Clercq, laat Termont weer van zich horen: “Dit kan natuurlijk niet. De naam Gent is een merk dat mag worden gebruikt, maar niet misbruikt. Zeker niet in verband met drugs.” Termont en drugs, het zullen nooit de beste vrienden worden. Na herhaaldelijke pogingen om de Decadance te sluiten wegens het overvloedige druggebruik, kan hij zijn frustraties niet wegsteken als er een site die cannabis levert aan jongeren de naam Gent gebruikt. Termont, het boegbeeld van het progressief kartel, blijkt toch conservatief als het over drugs gaat.

Vandaag wordt het gebruik van cannabis gedoogd, maar de verkoop blijft evenwel strafbaar ​in België. Een absurde situatie, in het leven geroepen door politici die beseffen dat de drug niet schadelijker is dan alcohol, maar die de politieke moed missen om ze uit de criminele sfeer te halen. Het feit dat de politie nauwelijks kon ingrijpen activiteiten van gentstudent.nl bevestigt enkel hun grote gelijk: “Het maakt niet uit of je tegen het gebruik en de verkoop van cannabis bent, we doen het toch, en je kan het niet tegenhouden.”

Daarom pleiten wij voor de legalisering en de regulering van de teelt, de verkoop en het gebruik van cannabis. Niet enkel voor medicinaal, maar ook voor recreatief gebruik. Door cannabis uit de illegaliteit te halen zorgen we er in de eerste plaats voor dat jongeren zich niet in gevaarlijke situaties moeten begeven. Correct geteelde cannabis is niet schadelijker dan alcohol – integendeel zelfs. Gereguleerde legalisering biedt ons de kans om de kwaliteit beter te controleren en jonge gebruikers beter te beschermen. Bovendien is cannabisgebruik – evenals het drinken van alcoholische dranken – een individuele keuze en persoonlijke verantwoordelijkheid. Bovendien levert ze zelfs een mooie bijdrage aan de staatskas, waarmee we de mensen die excessief gebruiken kunnen opvangen en ondersteunen.

Dit artikel werd geschreven door Hannes Van Parijs en Olivier De Gusseme.