Onze Gentse jongeren hebben oplossingen nodig in plaats van maatregelen

Na een koude week vol ijs en sneeuw kwam de zon eindelijk tevoorschijn. De temperaturen stegen en dus ook de lentekriebels. Het perfecte weer om eens buiten te komen met vrienden en te genieten van de warmte. Wat zich woensdagavond echter heeft voorgedaan op het Sint-Pietersplein, is onrespectvol en ontoelaatbaar. De samenscholing van meer dan duizend studenten zorgt ervoor dat de honderdduizenden studenten die zich wel verantwoordelijk gedragen nog langer moeten afzien. Het is meer dan begrijpelijk dat dit een lastige periode is, en dat er nood is aan sociaal contact. Maar zo’n bijeenkomsten werken averechts en zijn een klap in het gezicht van de zorg die zich al maanden lang inzet.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, moet er ook draagvlak gecreëerd worden bij de burgers. Er kunnen maatregelen worden opgelegd, maar hiervoor moet er een (grond)wettelijke basis zijn, moet deze doeltreffend zijn voor het probleem, moet het proportioneel zijn met de huidige toestand en moet vooral het nut van de maatregelen uitgelegd worden met duidelijke argumentatie in plaats van simpele mededelingen. Tenslotte moet er altijd plaats zijn voor een maatschappelijk debat, gebaseerd op feiten.

We zijn bijzonder teleurgesteld in de nieuwe maatregelen van Mathias De Clercq. Het verbod op glas en versterkte muziek is volledig disproportioneel en zal geen effect hebben op de stijgende cijfers. Vele jongeren kunnen coronaproof genieten van een frisse pint uit een glazen flesje met wat achtergrondmuziek, maar toch werd besloten dit in een vingerknip af te schaffen. We zien Gent enorm graag omdat ze zo een bruisende stad is, maar ook vooral omdat het een liberale stad is. Toch worden zulke beslissingen genomen en dat roept de vraag op hoe liberaal Gent werkelijk is in deze coronacrisis. 

Repressief beleid met steeds meer maatregelen lijken precies vaker en vaker de oplossing voor vele besturen. Laat ons naar echte oplossingen kijken: maak onze mooie, en soms drukke, stadspleinen en parken coronaproof door deze ruimtes slim te herschikken tot deze crisis voorbij is. Investeer in infrastructuur, zoals banken op veilige afstand, aantekeningen op de grond,… zodat de Gentse jongeren worden gestimuleerd om buiten te komen en dit ook zo veilig mogelijk doen.Bij deze doen wij een duidelijke en dringende oproep aan het stadsbestuur om samen met de Gentse jongeren naar oplossingen te werken in plaats van zinloze maatregelen te nemen die niemand vooruit helpen en de situatie enkel nog donkerder maken.

Frederik Goossens, Voorzitter &
Louka Vanhyfte, Politiek Secretaris
In naam van Jong VLD Gent